was successfully added to your cart.

Winkelmand

Interviews

Tino Haakman

By november 30, 2017 No Comments

"Ik lig dan ook wel eens op de grond" ~Tino~

Wie is Tino?

Voor de mensen die Tino Haakman nog niet kennen zal ik even een kleine samenvatting geven. Tino Haakman is geboren op 25 december 1972 in Enkhuizen (Noord-Holland). Hij heeft een lange achtergrond gericht op sport. Zo werd er een gezonde sportieve basis gelegd in de atletieksport en groeide dat uit naar af en toe een zijsprong naar duatlon’s en wintertriatlons vervolgends kwam de overstap naar de wielrensport, waar hij jarenlang aan wedstrijden in heel Europa en daarbuiten deelnam.

Inmiddels heeft Tino zijn eigen bedrijf waar hij onder anderen sport kleding verkoopt, clinics en trainingskampen geeft. Aangezien Tino veel ervaring heeft op het gebied van sport leek het ons een leuk idee om hem een aantal vragen te stellen over zijn passie voor mountainbiken:

Vraag 1: Wat maakt voor u het verschil tussen het fietsen door het bos of door het zand?

Antwoord: In het bos is het fietsen over het algemeen nog iets technischer. Als wegwielrenner kom ik op het strand beter tot mijn recht.

Vraag 2: Hoe is uw passie voor de sport mtb ontstaan?

Antwoord: Van origine ben ik een wegrenner. Via het veldrijden ben ik uiteindelijk ook op het strand belandt. Het mooie aan zowel het veldrijden en de beachraces zijn de steeds wijzigende omstandigheden. Parcours en weersomstandigheden zijn nooit hetzelfde. Zelfs gedurende een wedstrijd kan het parcours al door eb en vloed of de eerder getrokken bandensporen veranderen.

Vraag 3: Heeft u een aantal tips voor de mensen die mee gaan doen aan een beach race?

Antwoord: Allereerst durven rijden met een lage bandenspanning. Daarmee maak je het jezelf een flink stuk lichter. En ook belangrijk is de kleding die je aantrekt. Kleedt je vooral niet te warm. Veel rijders trekken veel kleding aan. Je ontploft dan en gaat vervolgens veel zweten, wat er weer voor zorgt dat je het koud krijgt. … en een week later nog meer kleding aantrekt ;)

Vraag 4: Wat is uw grootste blunder tijdens het mtb? 

Antwoord: Met enige regelmaat bega ik blunders. Doordat ik een uur rijden van het strand woon, maak ik te weinig kilometers op het strand. Technisch gezien kom ik dan ook te kort. Ik lig dan ook wel eens op de grond. Vorig jaar kwam tijdens de Flexwinkel beachrace een buiteling van mij nog ‘mooi’ op film.

Vraag 5: Wat voor mountainbike gear gebruikt u zelf? (wat voor fiets heeft u? wat voor stuur? welke kleding draagt u het liefst?)

Antwoord: Mijn fiets is niet heel afwijkend van andere bolides. Tegenwoordig rij ik weer met een normaal stuur. Had zelf het idee dat ik met een strandstuur minder stabiel stuurde. Zeker met de technische rondjes kom je dan te kort. De kleding komt van mijn eigen bedrijf Matong Sportswear. Speciaal voor het strandracen en veldrijden hebben wij speciale snelpakken. Die zijn echt ideaal op het strand.

Vraag 6: Ons evenement Beach Bastard Time Attack houdt in dat men een aantal uur de tijd heeft om de snelste tijd neer te zetten per ronde. Men mag dus zoveel rondes fietsen als men zelf wilt. Heeft u hier wel eens van gehoord? en wat vind u hiervan?

Antwoord: Die opzet is zeker verfrissend. Heeft iets weg van de kwalificatie van de formule 1 of de moto GP. Denk dat het vooral geschikt is voor jonge explosieve en ook technisch vaardige rijders. Dat laatste hangt natuurlijk ook af van de lastigheid van het parcours.

beachbastard

Author beachbastard

More posts by beachbastard

Leave a Reply